Hoe is de Snow Globe ontstaan?

 

Veel mensen vragen zich af hoe de Snow Globe is ontstaan. Ik ga jullie dat vertellen alhoewel niet met zekerheid te vertellen is wie de eerste Snow Globe heeft gemaakt. Eerst de naam Snow Globe waarvoor ook een aantal andere benamingen zijn zoals sneeuwbol, sneeuwhuisje, schudhuisje, sneeuwkogel en zo zijn er nog wel ander namen te bedenken.

Snow Globes doken voor het eerst op tijdens een wereldwijde expositie in Parijs in 1878. In een rapport uit de Verenigde Staten over deze expositie stond: “Paper weights of hollow balls filled with water, containing a man with an umbrella. These balls also contain a white powder which, when the paper weight is turned upside down, falls in imitation of a snow storm.”.

Toch wordt de Oostenrijker Erwin Perzy beschouwd als de eerste die de Snow Globe zoals wij die kennen, heeft uitgevonden. Dat gebeurde rond 1900 en overigens toevallig. Perzy was namelijk een medisch instrument maker en wilde een meer helder licht creëren voor chirurgen tijdens operaties. Perzy plaatste een glazen bol gevuld met water voor een kaars. Dit vergrootte de lichtsterkte. Hij versterkte dit effect verder door kleine glitters in de bol te doen. Doordat de glitters en later griesmeel langzaam naar beneden zakten, deed dit Perzy denken aan sneeuw. Zo was het idee geboren. Nog steeds maakt de familie Perzy Snow Globes (‘Schneekugel’) op ambachtelijke wijze.

 

Later werden Snow Globes populair in de Verenigde Staten. Dit kwam mede door Hollywood films. De bekendste is de filmklassieker ‘Citizen Kane’ van Orson Welles uit 1941 waarin een Snow Globe in de memorabele openingsscène te zien is. Sindsdien zijn Snow Globes wereldwijd een populair souvenir en collectors item.

Deze snow globe van de familie Perzy vind je in onze webshop.

Beroemde openingsscene uit de filmklassieker van Orson Welles 'Citizen Kane' (1941) met een snow globe.